Pingwiny to jedyne żyjące obecnie ptaki, które mają niemal idealnie spionizowaną postawę ciała. Podobnym do nich ptakiem o nieco zbliżonej postawie jest tylko kaczka Indian Runner zwana też biegusem indyjskim. Nie jest to jedyna ciekawostka dotycząca eleganckich pingwinów, które wyglądają zupełnie tak, jakby cały czas chodziły poubierane w wytworne fraki. Poznajmy ciekawostki z życia pingwinów antarktycznych.

Współcześnie na świecie żyje tylko 18 gat. ptaków należących do rodziny i rzędu pingwinów (bezlotki, łac. Sphenisciformes). Pingwiny antarktyczne obejmują przy tym 7 następujących gatunków: pingwin białobrewy (łac. Pygoscelis papua), pingwin białooki (łac. Pygoscelis adeliae), pingwin cesarski (łac. Aptenodytes forsteri), pingwin królewski (łac. Aptenodytes patagonicus), gat. pingwin maskowy (łac. Pygoscelis antarcticus), pingwin skalny (łac. Eudyptes chrysocome), pingwin złotoczuby (łac. Eudyptes chrysolophus). Tylko jeden gatunek, pingwin cesarski jest przy tym endemitem, co oznacza, że występuje wyłącznie na Antarktydzie oraz przylegających wysepkach i nigdzie indziej na świecie.

Pingwiny antarktyczne zasługują na wielkie uznanie, ponieważ obszar który zamieszkują, czyli Arktyka, jest bardzo trudny do przeżycia. Obszar ten znajduje się na półkuli południowej naszego globu i obejmuje samotny, położony najdalej na południe na Ziemi kontynent Antarktydę oraz otaczający ją ze wszystkich stron Ocean Południowy wraz z przyległymi wyspami. Znajduje się tu geograficzny biegun południowy, będący jednocześnie jednym z dwóch ziemskich biegunów zimna. Antarktyda jest przy tym najzimniejszym, najsuchszym i najbardziej wietrznym kontynentem na Ziemi. Około 98% jej powierzchni pokrywa niesamowicie gruba polarna czapa lodowa, której średnia grubość dochodzi aż do 1,9 km! Nic dziwnego, że taki to lodowy kraj, skoro temperatura w najzimniejszych okresach spada tu nawet poniżej −90°C. W tak surowym i nieprzyjaznym klimacie mogą wytrzymać tylko bardzo wyjątkowe zwierzęta, a wśród nich szczególnie właśnie pingwiny. Ptaki są tu jednak nieliczne, bowiem lista ich gatunków w Antarktyce składa się w sumie jedynie z 46 gat. (niektóre źródła podają 53 gat.). Największym w tym gronie i w ogóle wśród wszystkich pingwinów jest pingwin cesarski, u którego wysokość u obu płci wynosi ok. 120-130 cm, przy masie ciała ok. 20-45 kg. Najładniejszym, a może i najdziwniejszym w tym gronie jest z kolei pingwin skalny i pingwin złotoczuby, ponieważ ptaki te noszą na głowie kryzę długich, żółtych piór, przez co wyglądają nie tylko jakby miały frak, ale też i peruczkę. Uroku dodają im też pomarańczowo-czerwonawe dzioby, a u pingwina skalnego także pomarańczowe oczy.

Najdziwniejszy rozród na Antarktydzie przechodzą pingwiny cesarskie, które zakładają rodziny i składają jaja na początku arktycznej zimy, gdy temperatura spada nawet poniżej −90°C, a wiatry wieją z prędkością do 200 km/h. Na dodatek na lęgowiska usytuowane w głębi lądu wędrują z wybrzeża na odległość często nawet do 120 km. Z kolei w pogoni za pokarmem którym są głównie ryby, nurkują na głębokość ok. 150-250 m (odnotowana u tego gat. maksymalna głębokość nurkowania to 565 m). Po zanurkowaniu są zdolne przebywać pod wodą nawet przez 15-20 min. Pływają przy tym z prędkością ok. 6-9 km/h, a na krótkich dystansach przyspieszają nawet do 19 km/h. Co ciekawe długość życia pingwinów cesarskich w warunkach naturalnych wynosi na ogół do 20 lat, choć naukowcy zaobserwowali, że niekiedy dożywają nawet i do 40 lat.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here